Disebabkan hobi rakyat Malaysia mengulas dalam media sosial, penulis terpanggil mengulas beberapa ulasan peminat dan beberapa individu yang menyatakan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) tidak terbuka kepada kritikan.

Sebelum mengulas lanjut, penulis melihat dari sudut yang objektif, tidak berbaur peribadi dan bukannya mahu memuji sesiapa.

Bagaimanapun, jika dikaji tindak-tanduk FAM selepas anak buah Tan Cheng Hoe gagal ke separuh akhir Piala AFF Suzuki 2020 Disember lalu, badan induk bola sepak negara itu membuka pintu kepada pelbagai pandangan – sama ada yang positif mahupun negatif.

Pertama, selaku Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin mengambil risiko yang amat besar apabila beliau bersetuju melantik sebuah badan bebas bagi meneliti kegagalan skuad negara.

Menoleh ke belakang, FAM jarang-jarang melakukan tindakan ini di sebalik kegagalan demi kegagalan yang dicatat oleh pasukan negara.

Sebagai contoh, apabila skuad kendalian Dollah Salleh diaibkan 10-0 oleh Emiriah Arab Bersatu pada 2015, FAM melantik jawatankuasa petugas khas untuk meneliti beberapa perkara, termasuk pelantikan jurulatih ke Sukan SEA serta keberkesanan program Harimau Muda. Cuba tanya google.

Tetapi jawatankuasa itu bukan bebas, sebaliknya dipengerusikan oleh Timbalan Presiden FAM waktu itu, iaitu Datuk Abdul Mokhtar Ahmad.

Kedua, Hamidin bersetuju melantik Dell, bekas pemain bek kanan skuad pra-Olimpik 1971 dan bekas pemain pertama dilantik menjadi Setiausaha Agung FAM pada 2000-2005, untuk mengetuai bedah siasat terhadap kegagalan anak buah Cheng Hoe di Singapura.

Dengan reputasi sebagai bekas Ketua Polis Kuala Lumpur yang tegas, berterus-terang dan tidak gemar menyembunyikan apa-apa serta berkhidmat di bawah Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah, Dell bukanlah seorang individu yang mengikut telunjuk orang atasan.

Ini bermakna Dell bukan jenis manusia yang boleh dikawal. Itu sebabnya penulis menganggap Hamidin berani berdepan dengan risiko yang boleh menjejaskan reputasi beliau dan FAM, apatah lagi rumusan bedah siasat itu benar-benar telus serta membuka pekung di dada.

Menonton secara pengstriman sidang akhbar yang diadakan Jumaat lalu, dengan Dell duduk bersebelahan dengan Hamidin, tentunya bukan mudah menelan beberapa teguran yang dibuat oleh badan siasatan bebas itu.

Sekalipun FAM bukanlah persatuan yang sempurna dengan banyak cacat celanya seperti yang dirungkai oleh Dell dan badan bebas itu, setidak-tidaknya FAM terbuka kepada kritikan.

Sebagai bukti adalah senarai kepincangan dan cadangan penambahbaikan yang dirumuskan secara panjang lebar oleh Dell.

Cuma penulis berharap dalam keterbukaan FAM menerima kritikan yang membina atau menjatuhkan, elok jika pucuk pimpinan FAM mengambil langkah segera melaksanakan cadang-cadangan badan bebas itu.

Jika tidak, penulis risau jurulatih negara yang baharu, Kim Pang Gon, akan *gone with the wind* juga akhirnya.