Allyson Felix akan bersara pada penghujung musim ini dengan reputasi sebagai atlet wanita paling berjaya dalam sejarah sukan olahraga.

Selepas memenangi pingat emas dan gangsa, masing-masing dalam acara 400 meter dan 4x400m Sukan Olimpik Tokyo, pelari berusia 36 tahun itu akan mengumumkan persaraannya dengan koleksi 11 pingat Sukan Olimpik dan tujuh daripadanya merupakan pingat emas.

Pada November 2018, Felix melahirkan anaknya secara pembedahan kecemasan ketika kandungan itu berusia 32 minggu tetapi dia hanya memerlukan kurang daripada setahun untuk kembali ke balapan dan menjadi atlet paling berjaya dalam sejarah Kejohanan Olahraga Dunia.

Felix juga masih berpotensi untuk melebarkan rekod 13 gelaran dunia miliknya apabila beraksi dalam Kejohanan Olahraga Dunia di Oregon pada Jun depan.

"Sebagai kanak-kanak yang digelar kaki ayam, tidak pernah dalam impian saya membayangkan untuk memiliki karier seperti ini," tulisnya dalam Instagram.

"Saya amat berterima kasih kepada sukan ini yang telah banyak mengubah hidup saya.

"Saya telah memberikan segala-galanya yang saya untuk berlari dan buat pertama kalinya, saya tidak pasti adakah saya mempunyai apa-apa lagi untuk diberikan.

"Saya mahu mengucapkan selamat tinggal dan terima kasih kepada semua yang membantu membentuk saya dengan satu-satunya cara yang saya tahu -- dengan melakukan satu larian terakhir," katanya.