Kejohanan Berbasikal Trek Piala Negara-Negara UCI di Jakarta bermula Jumaat ini akan menjadi medan terbaik ujian terbaik buat Datuk Azizulhasni Awang untuk menguji kemampuannya selepas menjalani pembedahan jantung pada April tahun lalu.
Skuad berbasikal trek negara dilaporkan sudah berada di Jakarta sejak Isnin lalu bagi mempersiapkan diri menjelang kejohanan berkenaan.
Ketua jurulatih skuad negara, John Beasley, berkata kesemua anak buahnya sedang berada dalam keadaan terbaik kecuali Shah Firdaus Sahrom, yang masih tercari-cari rentak kayuhannya selepas pulih daripada kecederaan.
Tambahnya, kejohanan itu juga akan menjadi kayu pengukur kemampuan barisan negara selain merupakan kejohanan pertama untuk mengumpulkan mata kelayakan ke Sukan Olimpik Paris 2024.
"Shah akan turun dalam kejohanan ini dengan sedikit di bawah prestasi kerana dia baru sahaja mengalami kecederaan kecil di rusuknya," katanya kepada wartawan Astro Arena, Syifa Nasir.
"Jadi, kami tidak dapat melakukan beberapa latihan penting bersama Shah tetapi dia sudah kelihatan lebih baik dan tampak lebih cergas untuk kejohanan ini.
"Saya harap Datuk Azizul sekurang-kurangnya dapat ke separuh akhir acara Keirin, juga buat Shah, di mana ia akan memberikan mata yang baik buat kami.
"Kemudian, saya juga berharap agar Datuk Azizul dapat kembali berada dalam kelompk 15 teratas acara pecut.
"Ini merupakan kejohanan pertama untuk mengumpulkan mata kelayakan dan sudah pasti kami mahu memulakannya dengan sehabis baik.
"Ia juga akan memberikan indikasi di mana kedudukan kami ketika ini dan ke mana arah tuju kami selepas ini," katanya lagi.
Muzaffar Musa
Wed Feb 22 2023


Program RTG: PKBM sedia jadi orang tengah bantu Azizulhasni Awang
Naib Presiden II Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM), Datuk Amarjit Singh Gill, berkata pihaknya sedia membantu juara dunia Keirin, Datuk Azizulhasni Awang, untuk menjadi orang tengah bagi memastikan persiapan terbaik buat pemenang dua pingat emas Sukan Olimpik itu dalam Program Road to Gold (RTG).

Sukan Olimpik Paris: Azizulhasni terkilan tuntut janji belum tertunai
Juara Dunia Berbasikal Trek Keirin 2017, Datuk Azizulhasni Awang, meluahkan rasa terkilannya dalam menuntut janji yang masih belum ditunaikan sehingga kini.

Azizulhasni berpuasa 15 jam di Mallorca, Sepanyol
Jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang, berdepan ujian mencabar untuk berpuasa selama kira-kira 15 jam sehari di bulan Ramadan ini.

Kecederaan paksa Azizulhasni terlepas aksi di Kaherah
Jaguh berbasikal trek negara, Datuk Mohd Azizulhasni Awang, terpaksa melupakan aksi di Kejohanan Piala Negara-Negara Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) di Kaherah, Mesir bulan ini susulan kecederaan.

Azizulhasni sambar pingat perak
Jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang, mempamerkan kayuhan bertenaga apabila menyambar pingat perak acara keirin pada Piala Negara-Negara UCI di Jakarta, Indonesia sebentar tadi.

Piala Negara-Negara UCI: Medan Azizulhasni uji kemampuan
Kejohanan Berbasikal Trek Piala Negara-Negara UCI di Jakarta bermula Jumaat ini akan menjadi medan terbaik ujian terbaik buat Datuk Azizulhasni Awang untuk menguji kemampuannya selepas menjalani pembedahan jantung pada April tahun lalu.

Berbasikal Trek Piala Negara-Negara: Azizulhasni terima lampu hijau kerah kudrat
Jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang, memberi jaminan kondisi badannya mampu mencapai tahap terbaik dalam misi kutipan mata bagi melayakkan diri ke Sukan Olimpik Paris menjelang Piala Negara-Negara di Jakarta, Indonesia.

Sukan Olimpik Paris: Sembilan atlet dalam senarai awal Program Gold Paris 2024
Jaguh berbasikal trek, Datuk Azizulhasni Awang, dan jaguh badminton, Lee Zii Jia, antara sembilan atlet yang tersenarai awal dalam Program Gold Paris 2024 menjelang Sukan Olimpik Paris.

Azizulhasni atasi pemenang pingat Sukan Olimpik selepas berehat 15 bulan
Jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang, menumbangkan pemenang pingat Sukan Olimpik Tokyo 2020 dalam penampilan pertamanya selepas berehat 15 bulan kerana pembedahan jantung.

Kejohanan Berbasikal Trek Dunia: Azizulhasni yakin Shah Firdaus mampu cipta kejutan
Jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang, yakin Shah Firdaus Sahrom mampu mencipta kejutan dalam acara keirin Kejohanan Berbasikal Trek Dunia di Saint-Quentin-en-Yvelines, Perancis bermula Rabu ini.

West Ham fans line streets to toast Europa Conference League champions
The Hammers beat Fiorentina 2-1 in Wednesday night’s final in Prague.

Jonny Evans back in Northern Ireland squad for Euro 2024 qualifiers
Evans missed March’s games due to injury.

Top seed Dan Evans suffers shock second-round exit at Surbiton
Evans lost to Canadian Gabriel Diallo but four British women are through to the quarter-finals.

Matt Fitzpatrick one off lead at Canadian Open as compatriot Aaron Rai sets pace
Rai was one of three players on five under par midway through the opening round.

India struggle for runs as Australia gain upper hand in World Test Championship
By stumps on day two India were 318 behind on 151 for five.

Dawson excited to see Messi head to MLS
Michael Dawson thinks that Lionel Messi, like David Beckham did, will help grow MLS as a competition.

Mark Hateley: Rangers need two new strikers who can outscore James Tavernier
Right-back Tavernier was Rangers’ top scorer in the league last season with 16 goals.

Mark Wilson: Celtic should get Brendan Rodgers back ‘in a heartbeat’ if they can
Rodgers is favourite to replace Ange Postecoglou as Hoops boss having left the post in 2019.

Ollie Pope admits England are searching for methods to unsettle Steve Smith
Smith ground India’s bowlers down with a meticulous 121 at the Oval.

Dan Evans’ Wimbledon preparations dented by defeat in Surbiton
The British number one suffered a surprise loss to Gabriel Diallo.