CRYSTAL PALACE 3 ARSENAL 0

Mikel Arteta berkata Arsenal perlu menelan kritikan dan meminta maaf selepas mereka dibelasah 0-3 oleh Crystal Palace dalam kekalahan 'derby' London, awal pagi tadi.


Misi Arsenal untuk menamatkan saingan dalam kelompok empat teratas Liga Perdana Inggeris (EPL) terjejas apabila rentak lima kemenangan berturut-turut di tempat lawan mereka berakhir.

Jean-Philippe Mateta dan Jordan Ayew meletakkan Palace dengan dua gol di hadapan selepas 24 minit perlawanan berlangsung dan sepakan penalti Wilfried Zaha dalam separuh masa kedua menamatkan sisa kebangkitan pelawat.

Kekalahan itu meletakkan Arsenal di tangga kelima di belakang pesaing terdekat, Tottenham, dengan perbezaan gol selain mempunyai satu perlawanan di dalam tangan.

"Dari awal kami tidak berada dalam saingan," kata pengurus Arsenal itu kepada Sky Sports.

"Apabila bertandang ke mari, anda perlu bersaing. Anda perlu memenangi perebutan bola, bola kedua dan bersikap agresif -- tiada satu pun ditonjolkan.

"Selain itu kami benar-benar lemah dalam penguasaan bola. Kami langsung tidak tekal keadaan memiliki bola dan ia tidak boleh diterima.

“Sudah tiba masanya untuk menerima kritikan, angkat tangan dan minta maaf kerana prestasi ini tidak cukup bagus untuk mewakili kelab ini dan kami perlu bertindak balas.

“Tahniah kepada Palace kerana mereka memang layak untuk menang atas corak permainan diperagakan. Mereka sentiasa beraksi seperti ini.
"Kami dengan rendah hati sedia menerima kritikan ini. Kami tidak perlu berasa kesal kerana kehilangan pemain dan tewas.

"Cara kami bersaing menjadikannya mustahil kepada diri sendiri. Anda perlu berikan aksi fizikal, berlari dan anda merebut kesempatan ketika diturunkan.

"Kami berikan persembahan buruk terutama dalam babak pertama. Saya memohon maaf kepada penyokong kami. Kami tidak beraksi baik mahupun tenang untuk menguasai keadaan jadi itulah yang paling saya gusarkan."