Pemegang rekod 400m wanita negara, Shereen Samson Vallabouy, menerima pembakar semangat untuk melepasi had kelayakan Sukan Olimpik Paris apabila menerima pakej bantuan hampir RM400,000 daripada Kementerian Belia dan Sukan.

Catatan peribadi terbaiknya iaitu 51.80 saat yang juga rekod kebangsaan -- lebih 1.8 saat berbanding had kelayakan temasya Olimpik Paris.

Pemenang pingat emas Sukan SEA Kemboja itu akan menamatkan pengajiannya di Amerika Syarikat (AS), bulan depan dan dengan bantuan ini maka Shereen akan terus kekal di negara berkenaan untuk tempoh setahun lagi.

KBS telah bersetuju memberikan oakej bantuan yang menyeluruh buat Shereen meneruskan latihan di AS yang merangkumi kos penginapan, kos kejurulatihan, elaun makanan, makanan tambahan, perkhidmatan urutan sukan, pendedahan kejohanan dan lain-lain lagi.

"Pakej akan bermula 1 Jun hingga Julai tahun depan yang akan membolehkan Shereen menjalani latihan di Lightspeed Athletic Florida di bawah kendalian jurulatih, Derrick White.

"Besar harapan dengan ada pakejnya bantuan ini, Sheeren akan kerja lebih keras untuk layak ke Kejohanan Dunia pada 17 Ogos dan memenangi pingat dalam Sukan Asia Hanzhou, seterusnya layak secara merit ke Sukan Olimpik Paris 2024.

"Inisitiaf bantuan yang dinikmati Sheeren ini adalah komitmen untuk memperkasakan usaha pembabitan wanita dalam sukan yang menjadi keutamaan kementerian pada ketika ini," kata Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh, hari ini.